HOUTHAARDEN

Er is onderscheid in de verschillende soorten houtkachels en haarden

1. Openhaarden: een echt openvuur waar je
gezellig het knapperende geluid hoort en het vlammenspel ziet. Het nadeel ven een openhaard is dat het rendement veel te wensen overlaat zeker 80% verdwijnt in de schoorsteen. Daarbij komt ook nog de onvolledige sterk vervuilende uitstoot van o.a. fijnstof. Deze nadelen hebben ons als gecertificeerde vak zaak doen besluiten, geen open vuren meer te leveren, te plaatsen of aan te sluiten. Inmiddels zijn er inbouw haarden met gesloten verbranding, welke wel voldoen aan de regelgeving met een minimale uitstoot, waarbij het knapperende hout vuur en het vlammenspel behouden zijn gebleven. In plaats van 80% rendement verlies leveren deze inbouwhaarden ca. 80% rendement met een minimale uitstoot.

2. Liftdeurhaard: een liftdeurhaard is een inbouw haard met gesloten verbranding waarbij de ruit voor het plaatsen van de hout stammen omhoog geschoven kan worden.

3. Houtkachel: Onder een houtkachel worden vrijstaande kachels gerekend, waarbij er nog meer warmte-afgifte is.

Wij zijn dol op houtkachels en ze zijn er in verschillende principes.

Gietijzer: stralingskachel veel directe warmte.

Convectie: deze kachels werken middels een dubbele wand waar convectie warmte ontstaat, en deze wordt beter ineen vertrek verdeeld.

Accumulerend: onder accumulerend wordt verstaan kachels welke gedurende de periode dat er in gestookt wordt deze warmte (naast dat er direct warmte wordt afgegeven) wordt opgeslagen in voornamelijk steen waarbij vooral speksteen het hoogste accumulerende vermogen heeft. Welke warmte gedurende lange tijd langzaam wordt afgegeven, wat een enorm comfort heeft en geeft.

Inzet en inbouw houthaard: meestal zijn dit de haarden met een draaideur. De inzet (het woord zegt het al) is ontwikkeld voor de bestaande situaties die er theoretisch gezien ingezet kunnen worden , met wat aanpassingen van de bestaande situatie.

BENIEUWD WAT HET BESTE BIJ JOU EN JOUW SITUATIE PAST?