Opnames Kassa bij Westerhaard

Onlangs hadden we de opnameploeg van Kassa over de vloer. Bij ons in de showroom vertelde we ze over hoe je nu echt een goed en schoon vuurtje stookt.

Ook volgde ze ons bij het ombouwen van een open-haard naar een gesloten systeem. Voordeel hiervan: minder uitstoot en een beter te regelen vuur en rendement.  Everybody happy!

Zie hier de hele uitzending van Kassa 

Kies voor een schonere kachel!

Hebt u een open haard of oudere houtkachel (die niet voldoet aan de Europese Ecodesign norm)? Dan kunt u veel uitstoot van fijnstof voorkomen door deze te vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel of pelletkachel. Hieronder ziet u wat de verschillen zijn in hoeveel fijnstof er gemiddeld per uur de lucht in komt.

  • open haard: 177 gram
  • oudere kachel: 50 gram
  • moderne (Ecodesign) kachel: 7 gram
  • pelletkachel: 1,5 gram

Moderne hout- en pelletkachels (die voldoen aan de Europese Ecodesign norm) zijn ook efficiënter. Daardoor hoeft u minder hout te stoken voor dezelfde warmte. Bij een open haard verdwijnt bijvoorbeeld 90% van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Een moderne (Ecodesign) kachel verliest maar 20% warmte.

Wilt u uw oude open haard of kachel vervangen door een moderne (Ecodesign) kachel? Laat deze dan installeren door ons als specialist die bekend is met de nieuwste eisen en technieken. Wij hebben de DE-erkenning en kunnen én mogen dit uitvoeren.

Laat ook uw schoorsteen regelmatig vegen!

Laat minstens 1 keer paar jaar uw schoorsteen vegen door een vakman. Regelmatig uw schoorsteen laten vegen voorkomt problemen, zoals een schoorsteenbrand met gevaar voor uzelf en uw buren.

Subsidie om uitstoot van houtstook te verminderen.

Woont u in Utrecht en denkt u erover om uw open haard of rookkanaal weg te doen? Of bent u van plan om uw open haard of oude kachel te vervangen door een schonere, moderne kachel? Dan kunt u tot en met 31 december 2022 subsidie aanvragen en dit kan hier: Product – Minder uitstoot van houtstook, subsidie aanvragen – Online loket (utrecht.nl)

t

Subsidie om uitstoot van houtstook te verminderen

Woont u in Utrecht en denkt u erover om uw open haard of rookkanaal weg te doen? Of bent u van plan om uw open haard of oude kachel te vervangen door een schonere, moderne kachel? Dan kunt u tot en met 31 december 2022 subsidie aanvragen.

Lees er hier alles over Houtstook | Gemeente Utrecht

Busje komt zo

Heb jij onze nieuwe bus al gespot?

Goed gereedschap is het halve werk! Van binnen helemaal uitgerust als onze mobiele werkplaats.

Misschien binnenkort bij jou in de straat.

Verantwoord stoken? Het stoken van droog en schoon hout is hierbij een belangrijk onderdeel!

Hou’t schoon en droog
Kleding hoort niet in de vaatwasser. Bewerkt en nat hout hoort niet in de houtkachel. Simpele regels waar wij als verantwoorde houtstokers graag aandacht voor vragen. Ook krantenpapier, karton of andere troep verwerk je niet in de haard. Het is slecht voor de houtstookinstallatie en het kan zorgen voor onnodige geur- en uitstootoverlast. Houtgestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Je eigen gezondheid, de buurt en het milieu brengen we liever geen schade toe. Daarom stoken we alleen schoon en droog hout en dus op een verantwoorde manier.

Droog hout
Door alleen droog hout te gebruiken, minimaliseer je uitstoot en rook. Dit hout moet tenminste 2-3 jaar overdekt en aan de wind drogen en moet dus droog genoeg zijn. Doordat de vochtwaarde van het hout dan circa 15-20% is, haal je de volle energie uit het hout. Boven de 20% vochtwaarde verwarm je meer vocht in het hout tot stoom. Dat is erg energieverslindend en zorgt voor extra rook en fijnstofuitstoot. Daarnaast zorgt nat hout niet voor een mooi vlammenspel en is het slecht voor je kachel. Je kunt zelf de vochtwaarde meten met een vochtmeter.

Schoon hout
Naast de vochtwaarde van het hout, is het ook belangrijk dat het hout schoon en onbewerkt is. Zo voorkom je overlast. Bij de verbranding van hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd, komen schadelijke zware metalen vrij. Ook het verbranden van lijm op hout kan voor gezondheidsklachten zorgen bij de stoker en bij de buren. Paraffinebriketten zijn niet verboden, maar het stoken hiervan kan voor ziekteverwekkende PAK’s zorgen. Vanzelfsprekend zijn papier en karton ook geen verantwoorde brandstoffen. Kijk daarom goed naar welk hout je stookt.

Geniet van het mooie, schone vuur!

Zwitsers stoken

Verantwoord de houtkachel aansteken? Maak gebruik van ons stappenplan voor de de Zwitserse aansteekmethode.

Een schonere verbranding van je houtvuur begint al bij het aansteken van de houtkachel. Er is een simpele manier om de kachel op een ‘schone’ manier aan te steken. Dat is de top-downmethode, of beter bekend als de Zwitserse aansteekmethode.

Omgekeerd houtstoken
De naam zegt het al, de Zwitserse stookmethode is een manier waarbij de houtkachel van boven naar onder wordt aangestoken. Dit is eigenlijk omgekeerd houtstoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat je het vuur van boven aansteekt. Op deze manier zorg je ervoor dat je al vanaf het begin een (bijna) volledige verbranding krijgt. Zo voorkom je onnodige rookoverlast en wordt de uitstoot van stof sterk verminderd.

Stapel de blokken kruislings, van dik van naar dun hout met bovenop een aanmaakblokje

Deze Zwitserse aansteekmethode pas je toe in de zogenaamde aansteekfase. Het is van belang dat je de houtstapel kruislings stapelt en daarbij gebruik maakt 6 tot 8 stukken hout met een lengte die ruim smaller is dan je haard of kachel, een hoogte en doorsnede van 3 tot 10 cm, aanmaakhoutjes en een aanmaakblokje. Wij leggen deze methode hieronder verder uit aan de hand van een stappenplan.

Stappenplan
De basis voor verantwoord stoken en het toepassen van de Zwitserse aansteekmethode is het gebruik van droog en schoon hout. Het vochtpercentage van het hout moet tussen de 15 en 20% liggen. Dit kan je eenvoudig meten met behulp van een houtvochtmeter.

Zet vervolgens de luchttoevoer van de houtkachel of houthaard helemaal open.

Stapel de stukken hout van dik naar dun, op een klein afstandje van elkaar, kruislings. Hier bovenop stapel je nog wat aanmaakhoutjes kruislings. En helemaal bovenop leg je het aanmaakblokje. In de wat kleinere haarden leg je alle stukken gewoon in de lengte, maar altijd met wat ruimte, zodat de lucht daar makkelijker tussendoor kan gaan.

Steek het aanmaakblokje vervolgens aan en het vuur brandt van boven naar onder. Het hout warmt langzaam op, het brandt hierdoor langer, het vuur is meer gecontroleerd en bovendien is deze methode een stuk beter voor het milieu. De rookgassen die ontstaan onder het vuur stijgen langzaam en worden door de hitte van het vuur grotendeels verbrand.

Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot je een prachtig vlammenspel ziet. Vervolgens kan de luchttoevoer een klein beetje teruggezet worden (driekwart open is prima).

Het verschil tussen de traditionele aansteekmethode en de Zwiterse aansteekmethode
Veel houtstoker zijn zichzelf niet bewust van hun manier van stoken en steken de houtkachel aan via de traditionele aansteekmethode. Deze methode wijkt op enkele punten af van de Zwiterse aansteekmethode. Zo plaats je bij de traditionele methode de aanmaakhoutjes kruislings onder op de stookbodem met daar bovenop de blokken hout. En vervolgens steek je deze van onderen af aan.

Door het toepassen van deze traditionele wijze is de kans op rookoverlast groter. En met de Zwitserse stookmethode beperkt je juist de overlast doordat je het hout voorverwarmt en het vuur rustig opstart. Op deze manier geniet je op een verantwoorde manier van het vuur van je houtkachel.

BRON: www.degroenestoker.nl